Cu o piaţă largă de consum, posibilităţi multiple de dezvoltare şi un viitor foarte promiţător, România poate deveni un adevărat nucleu al afacerilor naţionale şi internaţionale. Însă, în ultimii ani, începând cu 2019, piaţa imobiliară a suferit schimbări drastice. Au existat cereri mari de vânzare-cumpărare-închiriere dar şi scăderi bruşte de preţ şi pierderi pentru antreprenorii angrenaţi în acest domeniu.
Însă, dacă este să fie analizat de la un cap la altul evoluţia şi prezentul acestei pieţe imobiliare, nu trebuie trecut cu vederea faptul că profiturile pot apărea prin investiţii inteligente iar, cheltuielile pot fi recuperate în timp. În următorul articol se va analiza acest topic în detaliu, fiind acompaniat şi de câteva sfaturi venite din partea specialiştilor.
Pentru că suntem o parte din Uniunea Europeană, România şi cetăţenii săi vor avea acces către fonduri structurale, cunoscute în rândul tuturor antreprenorilor ca fonduri Europene. Există posibilitatea de accesare a acestor fonduri rambursabile sau nerambursabile şi pentru domeniul de imobiliare, însă, se vor aplica criterii speciale pentru cei care vor dori să aplice pentru acest program.
Inclusiv cele mai importante bănci din România vor ajuta antreprenorii în a face investiţii imobiliare inteligente prin programe speciale. Alte motive pentru care România este un loc profitabil pentru acest tip de investiţii vor include:
Pe lângă enumerările de mai sus, antreprenorii trebuie să ştie că odată cu tot ceea ce înseamnă creşterea economică în România dar şi creşterea investițiilor străine se favorizează investițiilor în această piaţă imobiliară. Se ia în considerare şi creşterea indicatorului macroeconomic a consumului privat (PIB) pentru fiecare persoană în parte.
De asemenea, este de la sine înţeles că fiecare investiţie va veni şi cu anumite taxe care trebuie să fie plătite pentru a funcţiona legal pe teritoriul României. Altfel spus, cota de impozit pentru vânzarea unui imobil se va calcula cu un procent de 1% sau 3% pentru vânzări (unul din cele mai mici impozite aplicate din Europa). Dacă se va lua un exemplu concret, pentru un imobil care valorează 100.000 EUR se vor deduce cei 3%, respectiv 3000 EUR.
O investiție inteligentă poate să fie dusă până la capăt prin ajutorul unor specialişti deja experimentați în tot ceea ce înseamnă investiții imobiliare. Probabil că acesta este un sfat foarte important pentru noii investitorii, mai ales dacă consideră că domeniul de imobiliare este profitabil, însă nu au niciun fel de experienţă în domeniu. Punctul de start într-o afacere este destul de dificil, orice ajutor fiind fără doar şi poate bine venit. Investitorii care vor alege să ceară ajutor, mai pot urma 3 sfaturi esenţiale.
Din 2016 şi până în prezenţi, s-a văzut o creştere substanţială a operaţiunilor de închiriere a proprietarilor. Mulţi antreprenori doresc să investească bani într-un imobil pe care urmează să îl dea spre închiriere. Se urmăreşte să se recapete investiţia iniţială în câţiva ani. Pentru începător, este recomandat să se facă o analiză atentă a celor mai căutate zone de închiriat şi apoi să achiziţioneze imobilul fie cu toată suma, fie cu ajutorul băncilor. În plus, banii trebuie să fie calculaţi de la bun început, începând cu suma cerută pentru chirie/vânzare apartament/închiriere apartament. Şi în acest caz se poate cere ajutorul unui specialist pentru o analiză cât mai realistă.
Există zone bune, la mare căutare sau zone evitate din cauza infrastructurii sau a altor factori externi. Alegerea unui imobil trebuie să se facă în funcţie de preţurile actuale, cele mai dorite zone şi atractori. Cumpărătorii sau chiriaşii se vor orienta către zone care au acces rapid către principalele modalităţi de transport în comun, şcoli, restaurante, spaţii verzi şi centre comerciale. Cu cât zona este mai bună, cu atât mai profitabilă poate să fie investiţia.
În cazul în care un antreprenor are un buget foarte mare pe care şi-l doreşte să îl investească, o poate face şi în cazul proprietăţilor de lux. Dar, dacă este la început de drum şi bugetul este destul de mic sau mediu nu este recomandată cheltuirea capitalului pe astfel de imobiliare. Rata de risc este mult mai crescută, pentru că majoritatea clienţilor nu îşi permit proprietăţi ce trec de preţuri de milioane de euro sau chirii exorbitante de câteva mii sau zeci de mii de RON. Şansele de a lua profit pentru apartamentele ieftine este mult mai mare.
Cei care sunt interesaţi să investească în imobiliare în România, trebuie să ia în considerare atât cheltuielile supuse, factorii externi ce pot afecta acest domeniu şi chiar şi pierderile ce pot apărea de-a lungul timpului. Dacă se vor lua în calcul toate criterile enumerate şi sfaturile descrise de mai sus se poate trage o singură concluzie, aceea că România este într-adevăr un loc profitabil pentru investiţia în imobiliare; în special când vine vorba de capitala – Bucureşti.